éves beszámoló BLOG

Ez egy olyan elektronikus beszámoló kitöltő program, amely a beszámolót weblapként állítja elő. Az IRM által előírt PDF formátumot automatikusan létrehozza. Az itteni beszámolók adószám alapján kereshetők.

2008-09-16

Excel táblától az elektronikus beküldésig

A KZG beszámoló készítő táblák az alábbi lehetőségeket tartalmazzák:
-4 nyelvűek (magyar, német, angol, francia)
-27 beszámolónak van hely, hogy több évig is használható legyen
-az egészet át tudja számolni tetszőleges devizára
-a képletek a véletlen felülírás ellen védettek
-változtatás esetén a korábban beírt adatokat VBA szoftver teszi át az új verzióba

A táblázatok szerkezetét online bemutató oktatja, részletes használati útmutató az onnan letölthető reklám verziókban olvasható.

Az excel táblázatoktól független a Maszek Beszámoló Közzététel, az internetes beszámoló kitöltő program, leírásának első változata, és Felhasználói Kézikönyve is rendelkezésre áll.

Ezek a táblázatok 2004-ben készültek, használatukhoz, majd az adatok megtekintéséhez az Excel, vagy OpenOffice táblázatkezelő programmal kell rendelkezni. A szoftver követése emiatt körülményes és időigényes, változáskor sok esetben az új verzió letöltéséhez, és a verzióváltást végző szoftver telepítéséhez telefonos tanácsadás vált szükségessé. Váltásra biztosan szükség lesz, mert a hatályos jogszabály szerint 2009-től az elektronikus közzététel lesz kötelező. Ennek a gyakorlatban használható adatszerkezetét, az XML séma definíciót az IRM a mai napig még nem tette közzé. Pontosabban: a 2006-ban közzétett sémadefiníció hiányos, a 2007-es hibás volt. Jelenleg ennek megfelelően a 2006-ost eltávolították az IRM szerverről, a 2007-es még elérhető, annak ellenére, hogy nem jó. A hibákat tételesen kár lenne felsorolni, hiszen ezek közvetlenül nem a könyveléshez kapcsolódnak, így csak olyan szarvashibákat említek, amit a döntően számviteli szakemberekből álló olvasóközönségem könnyeb megérthet. Az "elektronikus adat ver2007-12-17.xsd" néven terjesztett "alkotás" a következő szarvashibákat tartalmazza:
  • a benne lévő mérlegsorok nem egyeznek meg a törvény szövegével
  • 13 féle táblázatot definiál, holott a törvény szerint 18 féle létezik (egyszerűsített, éves, konszolidált, mindegyikből "A" és "B" változat, ennek a 6-féle lehetőség mindegyikének van mérlege és kétféle eredménykimutatása (összköltséges és forgalmi költséges), hatszor három az nálam tizennyolc.
  • A sémadefinícióban nincs benne a cég névjegye, tehát ha valaki ezen szabályok alapján szeretne elektronikus adatot produkálni, akkor egy olyan táblázatot kellene létrehoznia, amiben csak számok vannak, és semmiféle utalás nincs benne arra vonatkozóan, hogy az adatokat ki szolgáltatta.
  • Az encoding="UTF-8" azt jelenti, hogy egy olyan karakterkódolást választottak, ami a mai napig sem terjedt el általános mértékben, az adatbázisok általában nem ezt a karakterkódolást használják. Ez egy olyan önkényes választás, ami minden bizonnyal abból adódik, hogy ez a kódolás a sémadefiníciót generáló szoftverek általánosan használt kódlapja, és aki ezt a sémát generálta, nem rendelkezett azzal a tudással, hogy Magyarországon a magyar karakterkészletet szokás használni, ezért az alapértelmezést nem állította át a magyar nyelvre.
  • Ami botrányszámba megy: a 2006-os sémát egy bt-ből részvénytársasággá avanzsált cég készítette. Ez volt az ebesz séma, ami egyébként nagymértékben hiányos, de legalább úgy-ahogy használható lett volna. Természetesen szerződést bontottak. Sokáig azt állították, hogy a mostani egy IRM-es belső fejlesztés, de miután telefonon többször próbáltam a sok aktatologatóval egyeztetni a hibákról, végre kibökték, hogy a mostani is "külsős fejlesztés", és nem kötelező, csak ajánlás.
  • Innentől kezdve véglegesen azt mondom, hogy teszek az egész kormányzatra, erre is meg a következőre is, mert egyrészt a szervezeti felépítésből következően, másrészt a pártoskodás miatt egyszerűen képtelenek bármi használhatót alkotni.

A minisztérium a közeljövőben talán méltóztatik kitalálni az elektronikus adatszerkezetet. Most (2008.10.20 után) azt írják, hogy PDF vagy HTML formátumban lesz beküldhető a beszámoló. A PDF előállítható a táblázatokból, a HTML pedig az internetes kitöltő szoftveremmel. Legyen az új forma bármi, -a heterogén szoftver (xls, OOo) ellátottság miatt- a táblázatos formában tárolt beszámolók központilag előírt elektronikus adatszerkezetbe történő átalakítása szinte lehetetlen. Ha valaki mégis ragaszkodik a táblázatos formához, az aktuális áron megveheti. Barátságos áron az új, IKSZ - Maszek Beszámoló Közzététel online kitöltő program érhető el. Ezzel az új programmal a beszámolók "A" változatának teljes sorozata (egyszerűsített, éves, konszolidált) tölthető ki, mégpedig úgy, hogy az esetlegesen meglévő, tetszőleges táblázatban tárolt adatok oszloponként beilleszthetők. Az itt megrendelhető, KZG beszámoló táblák adatai automatikusan internetre továbbíthatók (lesznek hamarosan). Az online kitöltő program által létrehozott beszámolók lehetnek nyilvánosak, vagy jelszóval védettek. Több év, több időszak, több nyelv, több deviza ugyanúgy, mint az itt kínált táblázatokban. Az xc.hu szerveren létező privát beszámoló közzététel megrendelő lapja: itt-katt. Ha mégis a táblázatok mellett dönt, a megrendelő lap itt található.

Címkék: ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A bejegyzésre mutató linkek:

Link létrehozása

<< Főoldal