éves beszámoló BLOG

Ez egy olyan elektronikus beszámoló kitöltő program, amely a beszámolót weblapként állítja elő. Az IRM által előírt PDF formátumot automatikusan létrehozza. Az itteni beszámolók adószám alapján kereshetők.

2008-07-26

MBK IKSz leírásának első változata:

Ez a jegyzet a szoftver megírása közben készült. Helyette a Felhasználói Kézikönyv fog majd részletes ismertetőt tartalmazni. A Gy.I.K. oldalon a gyakorlati használattal kapcsolatos tippek találhatók, továbbá kérdéseket is lehet postázni.

A cégjegyzékszámos űrlap egyrészt a feltöltés, másrészt a beszámolók lekérdezésének indító lapja. A leírás nagy része az adatbevitelre vonatkozik, melyet azonban csak úgy lehet kipróbálni, ha a borítólap kitöltő űrlapról valamelyik regisztrált cégadatokkal a "Nyomtatvány kitöltése" feliratú gombra kattintva ismételten megnyitják a beszámolók megjelenítésére szolgáló lapot. Próbálja ki: az új ablakban magnyíló oldal nyomtatási képe hasonlít a beszámoló nyomtatványra.


Nyomtatáshoz ajánlott oldalbeállítások: fejlécre és láblécre nincs szükség, ezeket ajánlott eltávolítani. A FireFox böngészővel kiváló nyomtatási kép érhető el. A tesztoldal 3 lapból áll. Ha ennél többet mutatna az Ön böngészőjének nyomtatási képe, akkor az Oldalbeállítások menüben a margókat át kell állítani. Külön fejlécre, és láblécre nincs szükség, ezeket ki lehet törölni. Az MSIE margóján szokásos Fejléc: &w&b&p. oldal, összesen: &P MSIE szokásos Lábléc: &u&b&d Ha a Fájl/Oldalbeállítás lapon ezeket kitörlik, innen könnyedén visszamásolható.

A gyakorlatban is használható beszámoló nyomtatványok kitöltése kizárólag vevők részére áll rendelkezésre, annak elkerülése érdekében, nehogy a beillesztést végrehajtó, ©KZG kódot más programozók sajátjukká tegyék (lenyúlják). A beszámolóhoz hasonló demo tábla azonban kipróbálható, az adatbevitelre a borítólap kitöltése után nyílik lehetőség. A lap alján lévő, demo táblázatban a piros cellák a szándékosan betett hibákat jelzik. A céges űrlapon kattintson a "Nyomtatvány kitöltése" feliratú gombra, ezt követően érvényesek az alábbiak:

Adatbevitel:
Egy beviteli cellára kattintva egész és törtszámok, továbbá képletek is beírhatóak. A cella kitöltése után ENTER-re a következő adatbeviteli mezőre áll. Ctr+V segítségével egy (pl. Excel) táblázat teljes adatoszlopa beilleszthető, méghozzá összegsorokkal együtt. Az összesítések kezelése egy hasznos eljárás. A cellákba bármi beírható, nem csak számjegyek. Ha a beírt jelsorozat a JavaScript szabályai szerint helyes képlet, akkor annak kiszámított értéke jelenik meg számjegyekkel. Ha hibás, akkor 0.
Figyelem: a nullával kezdődő számsorozat nyolcas, a "0x" kezdetű szám pedig 16-os számrendszert jelent! Tehát 010 helyett 8, 0x10 helyett 16 jelenik meg. (például: első tábla "Tárgyév" rovat 1-2 sor) Biztos mindenki örül annak, hogy nem csak tízes számrendszerben lehet beírni a számokat, de ennek ellenére a hagyományos, előjeles számok is beírhatók, tetszőleges tizedes jegyekkel. Az összegeket a program automatikusan számolja, ezért ide közvetlenül nem írható be semmi. Egész oszlop beillesztése esetén azonban az összegek is felülíródnak, de még akkor is a helyes érték jelenik meg, ha az eredeti számoszlopban az összegzés hibás volt. Hiba esetén a cellaháttér pirosra vált. Ilyenkor az egérmutató közelítésére megjelenő megjegyzés az eredeti, hibás értéket jelzi. Egyébként minden cellának az egérrel történő megközelítése esetén megjelenő sárga megjegyzés címke mindig az eredeti, illetve számított adatot mutatja meg.

Tipp: Egy tetszőleges táblázatkezelő programba írja be egymás alá a 2,2,5 számokat. Jelölje ki ezt a három, egymás alatti cellát, és válassza a megfelelő "Másolás" menüpontot. Ez általában a Ctrl+C billentyűkombinációval is elvégezhető. Ez után kattintson a lap alján található táblázat első sorának "Tárgyév" rovatába. A cellaháttér sárgára fog változni. A sárga adatbeviteli mezőn a jobb egérgombbal történő kattintásra megjelenő menüből válassza ki a "Beillesztés" lehetőséget, vagy a kattintgatás helyett egyszerűen a Ctrl+V billentyűkombinációval beillesztheti a 2,2,5 számoszlopot. A beillesztés után nyomja meg az "Enter" feliratú nyomógombot. Az első és második sor sárga megjegyzése a 2 lesz, a harmadiké pedig 5. A kijelzett számok a kiválasztott árfolyam és pénznem szerinti értékek lesznek. A demo táblázatban a harmadik sor az első két sor összege, ezért ott ez a sor az első két sornak a beállított pénznemben számított helyes összegét fogja mutatni. Ilyenkor az összegsor cellaháttere pirosra fog váltani. A nyomtatásban a hibátlan összeg fog szerepelni. A különböző beszámoló táblákon természetesen a megfelelő tábla szerinti művelet lesz végrehajtva. Például az "A" változatú, egyszerűsített forgalmi költséges eredménykimutatás nyomtatványon a a fentiekkel szemben, a harmadik sor az első kettő különbözete. Nem a konkrét művelet a fontos, hanem annak a megértése, hogy ezzel a szoftverrel az összegsorokkal együtt lehet beilleszteni teljes oszlopokat.

A táblázatok összegzési funkciója, és a pénznem váltás is működik. Gyakorlatilag ez a beszámoló nyomtatványok Internetes Kitöltő Szoftvere. Jelenleg (2008.május 28) az "A" változatú, egyszerűsített éves beszámoló már használható. A kitöltött tábla adatait a szerverre lehet továbbítani és meg is lehet jeleníteni.

2008.június elején a teljes "A" változatú kollekció, és a kettős könyvvitelt vezető alapítványok Közhasznú Egyszerűsített Éves Beszámolója vált üzemképessé. Ez az oldal már nem fog változni, továbbiakban a leírás a Felhasználói Kézikönyvben folytatódik.

Címkék: , ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A bejegyzésre mutató linkek:

Link létrehozása

<< Főoldal