éves beszámoló BLOG

Ez egy olyan elektronikus beszámoló kitöltő program, amely a beszámolót weblapként állítja elő. Az IRM által előírt PDF formátumot automatikusan létrehozza. Az itteni beszámolók adószám alapján kereshetők.

2008-09-16

beszámoló elektronikus közzététele

2009.12.03. frissítés: Már csak emlék, hogy 2009.04.21.-én megjelent a cégszolgálat új honlapja, ahol részletesen leírják a beszámoló elektronikus beküldésének módját a 09EB űrlap segítségével. Mikor ezt írom, már tudni lehet, hogy készül a 10EB űrlap, ami állítólag már nem az Abev2006, hanem az AbevJava programmal lesz kitölthető.

2009.04.07. frissítés: Az alábbi, 2008-09-16 bejegyzés szerinti elektronikus küldést hatályon kívül helyezte a 2008. évi XCVI. törvény. Lényeges változás, hogy 2009. május 1-től a kormányzati portálon keresztül, kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a beszámolókat. Ennek technikai feltételét a kormány a mai napig nem biztosította, helyette választási kampányt folytat.

2008.11.23. frissítés: elektronizélés elnapolva ! Továbbiakhoz itt-katt

Parlamentünk és kormányunk 2007 november 17.-én ismét nagyot alkotott: ripsz-ropsz megszavazta a 2007.CXXVI (saláta)törvényt. A "beszámoló" szó 158 helyen szerepel benne, módosítja többek közt a következő törvényeket: Szt. Gt. Ctv.
Röviden: az eddig két helyre postázott beszámolót elektronikusan kell majd küldeni, a törvény szövege szerint már 2008.01.01-től, a Magyar Nemzet szerint csak jövőre, 2009-től. Szemelvények:
A javaslat annak érdekében, hogy a beszámolók a letétbe helyezést és a közzétételt követő legrövidebb időn belül megismerhetővé váljanak, előírja, hogy a vállalkozók beszámolóikat kizárólag elektronikus úton tegyék közzé. A vállalkozók az elektronikus közzététellel a letétbe helyezési kötelezettségüknek is eleget tesznek.

A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy a könyvelő elkészíti a beszámolót, (mint eddig), a cég ügyvezetője aláírja és fizet (majdnem úgy, mint eddig). A beszámolóval elcsattog a könyvelő az Ügyvéd Úrhoz, és fizet.(ez az újdonság) Ügyvéd Úr majd intézi a továbbiakat. Az IRM honlapon leírtak szerint a közzétételhez ügyvédi közreműködés szükséges:
...
Az elektronikus okiratként készült beszámolót a cég szervezeti képviselője vagy jogi képviselője, az elektronikus okirattá átalakított (beszkennelt) beszámolót pedig a jogi képviselő a közzétételi költségtérítés megfizetését követően elektronikus úton közzétételre a Céginformációs Szolgálathoz küldi meg. (2006. évi V. törvény 18. § (3) bekezdés) ...
Elektronikusan aláírt dokumentumok csatolása:
Az e-aktába csatolt okiratok a következő formátumúak lehetnek:
- sima szöveg (text)
- HTML
- PDF
...
A HTML formátumba való mentés során is elveszhetnek bizonyos formázási beállítások, tehát az e-aktába való becsatolás előtt mindenképpen javasolt ellenőrizni, hogy megfelel-e a benyújtó szándékainak a mentett fájl....

Ez utóbbihoz: az IKSz - lapon található HTML formátum gombra kattintva a fenti kritériumoknak megfelelő weblapként jelenik meg a beszámoló. A szkeptikus minisztérium aggodalma ez esetben nem indokolt, mert a fent említett "bizonyos formázási beállítások" garantáltan részei lesznek a beszámolónak.

A kormányzattól csordogáló, képlékeny elképzelések egyre inkább azt körvonalazzák, hogy az "elektronikus beszámoló beküldés" nem fog megvalósulni, ugyanis a valódi, elektronikus formában készült beszámolót a cégvezetőnek digitális aláírással kellene ellátni, tehát ha nincs neki digitális aláírása, akkor ezt nem tudja megtenni. Marad tehát a "beszámoló elektronikus beküldése", ami ugyebár mást jelent: az ilyen-olyan módszerrel elkészült beszámolót elektronikus úton továbbítják a címzettek felé. Erre már fel is készült az apparátus: a cégbejegyzéssel foglalkozó ügyvédek már rendelkeznek a szükséges technikával!

A javaslat szerint azonban: ... az elektronikus okiratként készült beszámolót a cég szervezeti képviselője vagy jogi képviselője ... Tehát a jogi képviselő digitálisan aláírhatja az elektronikus formában készült beszámolót. Kérdés, hajlandó lesz-e rá bárki. Nem elektronikus esetben ugyanis ez úgy nézne ki, mitha az ügyvédnek jogában állna a cégmérleget aláfirkantani.

Nos, a meglévő anomáliák miatt lett az IKSz úgy tervezve, hogy ezt, az ízig-vérig elektronikus beszámolót ki is lehessen nyomtatni. A beszámoló így a felhasználók döntése (és technikai adottságai) függvényében lehet papír alapú, vagy tisztán elektronikus, más szóval digitális.

A beküldésnél -minden jel szerint- az ügyvédi közreműködést is be kell majd kalkulálni, az éjfél előtt egy perccel történő postázásnak búcsút lehet inteni.

Címkék: ,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

A bejegyzésre mutató linkek:

Link létrehozása

<< Főoldal